
Elsősorban a távol-keleti országok jóvoltából a shiitake a csiperke után a második leginkább fogyasztott gomba. Értékes fehérjékben, illetve aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj. Az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, valamint nyomelemeket: cinket, vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben, vitaminjaiból főként a B-vitaminokat .

A shiitake jótékony hatása abban rejlik, hogy a benne található hatóanyagok egymást erősítve hatnak. Hagyományosan a japán gyógyító ételek alapanyagaként használják a szervezet regenerációjához, általános gyengeség, meghűlés, megfázás, gyomorfájás, székrekedés, elhízás és fejfájás gyógyítására.

Az antioxidánsok segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben, így megmentenek bizonyos betegségektől, végső soron a ráktól. A shitake gombában egy igen erős antioxidánst véltek felfedezni, az L-ergothioneinet. Egy 2006-ban elvégzett kutatás kimutatta, hogy ez az anyag legnagyobb mennyiségben a csirkemájban, a búzacsírában és a shitake gombában található meg.

A shitake gombában található vegyület, az eritadenin bizonyítottan képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Az Element4Health weboldala egy 2001-es tanulmányt közöl, amit az egyik japán egyetem tanszékén végeztek el. A kísérlet megállapította, hogy a shitake gombában megtalálható eritadenin nagyban növeli a koleszterinszintet a székletben, viszont a vérben képes azt csökkenteni.

Összetevők:
Shiitake por/77,4%/(lentinus edodes),
zselatin (kapszula), cink-glukonát,
csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói)